Domeniul care duce lipsă de angajați, deși salariile sunt de 2.000 – 3.000 de euro net. „Noi le facem și ucenicia uneori”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre domeniile cu un aport important în PIB-ul României duce o lipsă acută de angajați, deși salariile oferite depășesc 2.000 de euro net pe lună.

Coală de hârtie pe care scrie Angajăm, deasupra căreia este așezat un pix albastru
Deși oferă salarii nete de 2.000 - 3.000 euro pe lună, angajatorii nu găsesc angajați

Fermierii români se plâng că nu găsesc tractoriști, cu toate că le oferă salarii „în mână” între 4.000 și 14.000 de lei, potrivit unei analize realizate de termene.ro, care enumeră principalele motive pentru care există acest mare deficit de forță de muncă.

Noi le facem și ucenicia uneori. După această perioadă foarte mulți pleacă. Deseori, oamenii aleg să plece în străinătate”, a declarat pentru Termene fermierul ieșean Cristian Stoica.

Combinele moderne sunt cel mai greu de manevrat, pentru că o mică eroare înseamnă că utilajul intră în service chiar în perioada în care se cultivă sau se culege. În plus, un astfel de utilaj costă și 400.000 de euro, iar o manevră greșită îl poate duce în service tocmai în perioadă activităților agricole.

Cel puțin între 300-400 de tractoriști lipsesc fermelor românești, conform estimărilor trimise de asociațiile agricole într-un memoriu către Ministerul Agriculturii.

Motivele lipsei de forță de muncă

Potrivit declarațiilor fermierilor motivele pentru care fermele românești nu mai au tractoriști sunt legate de faptul că persoanele mai în vârstă nu știu să manevreze noile combine computerizate, iar cei tineri care știu cum se manevrează aceștia „fug” de agricultură pentru că este o muncă sezonieră care nu le asigură venituri pe tot parcursul anului. În plus, liceele agricole nu scot tineri pregătiți să practice această meserie.

Din datele primite de la fermieri și asociații agricole, reiese că salariul net oferit unui tractorist este între 4.000 de lei și 14.000 de lei. Un venit minim de 3.000-4.000 de lei este asigurat în fermele din sudul țării, în partea de est și nord-est, salariile cresc și până spre 6.000-7.000. Recordul este deținut de Ardeal, aici un tractorist câștigă și peste 10.000 de lei.

Avem utilaje care unele sunt peste 300.000- 400.0000 de euro și când încercăm să cautăm oameni calificați ne lovim de o problemă. Asta pentru că ne trebuie oameni care să aibă măcar un minim de cunoștințe”, ne spune fermierul Ioan Mihai Dinu.

Dimitrie Muscă, administratorul fermelor Combinatului Agroindustrial Curtici din Arad, se laudă că plătește și salarii de 14.000 de lei pentru tractoriști. Cei care manevrează combine performante sau alte utilaje agricole moderne se pot mândri cu salarii de peste 10.000 de lei pe lună.

În schimb, pentru cei care lucrează pe utilaje mai vechi, salariul mediu este undeva la 4.000 de lei. „Cel mai mic salariu este de 4.000 de lei, pentru angajații care lucrează pe utilaje mai puțin costisitoare. Sunt câțiva angajați care într-adevăr ajung la 12.000 – 14.000 de lei”, povestește Dimitrie Musca.

El este de părere ca nu poți oferi salarii mici unor oameni care lucrează pe combine de 400.000 de euro. Asta și pentru că nota de plată ar fi mai mare dacă s-ar oferi salarii mai mici: tractoriștii fără experiență sunt mai lenți și riscă și să strice utilajele cu o manevră stângace.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite